Határtalanul! – 2019.

Elképzelésünk egyrészt olyan túra megvalósítása volt, amely során megmutattuk az érintett települések nevezetességeit, építészeti ritkaságait a diákoknak. Különösen fontosnak tartottuk a várak bemutatását, amely ismertetők mindegyikét a magyar történelem jeles eseményeihez köttük.

Minden napunk tartalmazott olyan programelemet, amely által alaposan átmozgatta diákjainkat.

Megmutattuk Arany János, Ady Endre életének fontos állomásait, elszavaltuk a tőlük ismert kedves verseinket, újakat ismertünk meg.

A „ Határtalanul” pályázatnak köszönhetően 4 csodálatos napot töltöttünk Erdélyben. Pályázatunkban egy komplex, a gyermekek fantáziáját megmozgató és a kulturális értékeket sok oldalról bemutató, szép erdélyi körtúrát álmodtunk meg, keresztül a csodálatos Délvidéken. Tanulóink indulás előtt személyre szabott feladatokat kaptak, s vetélkedőn vettek részt, számot adva előzetes ismereteikről. Nagy volt az izgalom vajon milyen lesz az út, tartalmasan, jókedvűen, sok-sok élménnyel gazdagodva, s nem utolsósorban épségben tér-e haza mindenki?

Nem csalódtunk. Elmondhatatlan élményekben és szépségekben volt részünk, amelyeket nem lehet elképzelni, amelyeket látni kell, amelyeket át kell élni! Az út során nem csupán ismereteik gyarapodtak, hanem személyiségük is fejlődött, új barátságok is köttettek. Mindenki rendkívül jól érezte magát, gyermek s felnőtt egyaránt.

Előkészítő szakasz:

Kivetítéssel, frontális módszerrel bemutattuk a vártúra helyszíneit, a magyar történelem ezekhez kötődő eseményeit, különös tekintettel a szabadságharc eseményeire (október 6.). Kooperatív, ill. egyéni feladatmegoldással feldolgoztattuk tanulóinkkal a kulturális túra ismereteit (Arany János, Ady Endre). Páros munkamódszerrel előzetes kutatómunkát végeztek diákjaink, melyet az óra során megismertettek társaikkal. A megvalósításában valamennyi kísérőtanárunk részt vett csapatépítő jellege miatt.

Játékos párválasztó

Az előkészítő óra során megismert adatok, földrajzi, történelmi, irodalmi, egyéb kulturális ismeretek számonkérése zajlott, játékos, páros vetélkedő formájában. A játék három első helyezett párja választhatott először helyet, a buszon, szálláshelyeken.

Értékelő szakasz

A VÁR-cool-TÚRA során készített képek, video dokumentáció bemutatása, valamint a tanulmányi kirándulás megvalósításának áttekintése zajlott. A változatos történelmi, földrajzi, kulturális helyszínekhez kapcsolódóan ismeretterjesztő előadások megtartására, a megszerzett személyes tapasztalatok és ismeretek áttekintésére került sor.

Iskolánk a facebook csoportjában folyamatosan tájékoztatta a szülőket, illetve a város lakosságát a tanulmányi kirándulás alakulásáról. A kirándulás szakmai beszámolója elérhető iskolánk honlapján, természetesen fényképes beszámoló is került fel a honlapra.

Kedvcsináló hatodikosoknak

Bemutató előadás zajlott a 6. évfolyam számára: Így volt…Határtalanul címmel. A kiránduláson részt vett diákok power pointos előadásban bemutatták azokat a történelmi és földrajzi, kulturális helyeket, ahol jártak. Történeteket meséltek el, elevenítettek fel a túranapló alapján.